Ишгъл – Relax If You Can

Relax if you can…е слогана на Ишгъл, първокласен ски курорт в западна Австрия, още известен като меката на апре-ските. Намира се в долината Пацнаун, сгушена в склоновете на планинската верига Силврета в провинция Тирол. Слогана Relax if you can разказва накратко всичко за Ишгъл – първокласен ски курорт на който кипи вечен купон. Но за Ишгъл малко по-късно.

DSC_0893

На тръгване от Пловдив

Нашето ски приключение Ишгъл започна на 09.01.2015г. в 5ч. сутринта тръгвайки от Пловдив, познатата компания от шест големи и трима малки приятели с бус под наем, натъпкан със ски оборудване, дрехи и някои други неща от първа необходимост.

Разстоянието от Пловдив до Ишгъл в зависимост от това от къде ще се мине – Словения или Унгария е около 1650 км и се взима средно за 17 часа с кола. Ние разделихме пътя на две с една нощувка във Филах, Австрия. Който е ходил с кола до Западна Европа знае, че се минава през Сърбия, после Хърватска – най-монотонната и плоска страна една права магистрала на която можеш да заспиш ако не си с прекрасни приятели, за малко в Словения, което не им пречи да ни сурвакат с 30 евро месечна винетка , после Караванкен тунел и накрая Филах. Във Филах пристигнахме около 21.30 часа вечерта. Ще кажете късно, но ние си губихме времето в Сърбия, спряхме за вкусен обед в етно Село Моравски Конаци и за разлика от България, където нямаше сняг, всичко беше побеляло, красиво и чудно подредено. Самото етно село представлява хотелски комплекс с прекрасен ресторант, езеро, къщи и поляни. Намира се малко преди Белград, от магистралата Ниш-Белград се отклоняваме за Велика Плана и после има табели.

2015-01-09 11.00.06

Етно село Моравски конаци

Коордианти тук:

https://www.google.bg/maps/place/Etno+selo+Moravski+konaci/@44.3248799,21.0499857,12z/data=!4m2!3m1!1s0x4750d0cfff9a5a23:0xa73c79486b66c129?hl=bg

Етно селото има уебсайт – http://www.etnoselo.rs

Ако пътувате към Белград, имате свободно време и се чудете къде да обядвате и да се разходите, етно село Моравски Конаци е прекрасен избор.

Във Филах пренощувахме в една чудна хижа над самия град в полите на планината – Aktiv-Appartements Karawanken Lodge – https://www.booking.com/hotel/at/aktiv-appartements.bg.html. Намира се между Villach и Faak am See . В хижата има стаи и апартаменти доста прилични, с добри цени и включена чудесна закуска. Хижата има оценка 8.4 в booking.com, която е съвсем реална.

2015-01-10 08.01.01

Компанията на закуска в Active Apartments – Филах, Австрия

DSC_0898

На тръгване към Инсбрук

На следващият ден след прекрасната закуска сервирана лично от собственика на хижата поехме в посока Инсбрук, като за малко разгледахме района около Филах и Faak am See.

DSC_0903

На път за Инсбрук

Разстоянието от Филах до Инсбрук е 290 км и се взема за около 4ч ако се минава през южен Тирол. На нас ни отне малко повече тъй като спряхме за кратка разходка и кафе в Брунек. Пътят минава през Шпитал, Лиенц и през Прато Ала Драва се влиза в Италия, на чиято територия е по-голямата част от южен Тирол. Минава се през много красиви, спокойни и китни алпийски тип селца както в Италия, така и в Австрия.

DSC_0905

Южен Тирол

2015-01-10 12.24.00

Центъра на Брунек

2015-01-10 12.44.38

Ароматно Италианско кафе, капучино …и вино

Спряхме в Брунек (Брунко) за кратка почивка и ароматно италианско кафе. Интересното е че географски Брунек се намира в Италия, но хората си говорят на Немски, както и на Италиански. В самия Брунек има лифт – гондола който ходи до ски зоната на Кронплац в Доломитите.След 1ч и 30 мин пристигнахме в Инсбрук, спряхме на паркинг в центъра на града и се отправихме на кратка разходка и разглеждане на забележителностите.

Инсбрук е град в западна Австрия и център на провинция Тирол. Градът е бил домакин на зимните олимпийски игри през 1964г. и 1976г.

2015-01-10 14.51.59

В центъра на Инсбрук

2015-01-10 14.52.25-2

Инсбрук от всякъде е заобиколен от планини

IMG_1310

Три красиви жени в Инсбрук

IMG_1321

Улични артисти забавляват туристите в Инсбрук

След като се разходихме из Инсбрук към 17ч. се отправихме към Ишгъл и най-вече към селото преди Ишгъл- Капъл, където бяхме наели голям апартамент в чисто нова къща с всички удобства, 4 спални, 3 бани, отоплен ски гардероб и голям хол с кухня, който ни събираше всяка вечер.

DSC_0966

Apart Avenzio в Капл

DSC_0967

Къщата в Капъл

IMG_2393

Част от интериора на Apart Avenzio

IMG_2392

Apart Avenzio

IMG_2161

Една от спалните

 

IMG_2389

Ски гардеробът

 

1-ви ден.

Ставаме сутринта рано и осъзнаваме, че синоптиците са безкрайно точни. Предвиждаха не по-малко от 10 см. пресен сняг и познаха. Снегът се сипе ситно и компанията е пред дилема: да се ходи ли на ски или да пишем деня „дъждовен”. След дългото сутрешно кафе се налага мнението, че ще се почива този ден. Но сърце мъжко не трае и Чавдар и Събка решават , въпреки лошото време, да пробват в ски зоната на Капъл.

Ски зоната на Капъл много прилича на Банско. Същите размери, един лифт /кабинка/ от градчето до пистите, а горе просторни и немного сложни писти. По пистите няма почти никой и е удоволствие да се кара в 10 см. пудра. Пейзажът е изцяло алпийски и е страхотна прелюдия към ски емоциите и предизвикателствата на пистите в Ишгъл.

 

IMG_1434

По пистите няма почти никой и е удоволствие да се кара в 10 см. пудра. Пейзажът е изцяло алпийски.

IMG_1401

И е страхотна прелюдия към ски емоциите и предизвикателствата на пистите в Ишгъл

 

IMG_1410

Ски зона Капъл

 

След двучасово интензивно каране, без никакво чакане по лифтовете  се заражда една прекрасна идея, да посетим ресторантчето и да опитаме типичния австрийски     щрудеель”, с надеждата, че няма да ни отрежат главата ей така:IMG_1392

 

Отиваме в двуетажния ресторант с красивото име „Sunny mountain restaurant” и

разбираме, че щруделът и в селото и тук струва 3.50 евро.

IMG_1442

Апель щтрууделл…мит ванила соус

Заредени с много положителни емоции се прибираме в апартамента, за да споделим впечатленията си и веднага групата изявява желание да посетим Ишгъл, за да видим, защо девизът на града е „Relax if you can….”?

Първото впечатление от Ишгъл е, че купонът тече. Много млади хора, които се връщат от ски и се отбиват до многобройните капанчета, от които дъни яка музика и скиорите шумно пригласят познати рефрени.  Не може да не се усмихнеш при тази гледка. Трите лифта, които тръгват към ски зоната, са разположени в центъра на градчето, а ски пистите завършват също там, в центъра.

IMG_1462

Компанията в центъра на Ишгъл

IMG_1485

Ски пистите завършват пред входовете на хотелите

IMG_1488

А за връзка между лифтовете е прокопан тунел, Dorftunnel

IMG_1383

Елеватор в Dorftunnel

Архитектурата е типично алпийска, с неголеми, но много кокетни хотели като прави силно впечатление, как пистите завършват буквално във входовете на хотелите.

 

IMG_1508

Хотели в Ишгъл

 

IMG_1480

Ишгъл

2-ри ден

Сутринта ставаме рано, ентусиазирани от мисълта, че ще караме ски на ски зоната на Ишгъл. В 8.30 сме паркирали на безплатния паркинг пред Silvrettabahn, който се намира на 50 метра от лифта. Опашка няма, всички писти работят, което е предпоставка за щури ски емоции. Вземаме не особено далновидното решение да си купим еднодневни карти, които струват 50 евро на човек /имаме идея да караме утре на една от най-голямата ски зона в Австрия, Sankt Anton am Arlberg/ и почти веднага се качваме на лифта. Silvrettabahn e капацитет 3500 човека на час, кабинките са много бързи, предназначени са за 16 човека и минават над целия град   и от него се прострат омайни гледки.

IMG_1512

Ишгъл видян от лифта

IMG_1549

Гледки от кабинката пътуваща към ски център Идалп

IMG_1577

Ски зона Идалп

След по-малко от 10 мин. сме в  сърцето на ски зоната,  от където тръгват лифтове и писти във всички посоки и където след бясно каране можеш да починеш, да се срещнеш с приятели или просто да си купонясваш в огромния ресторант.

IMG_1658

Ресторантът в Идалп

Да караш ски в Ишгъл е истинско удоволствие, защото има много писти, перфектно обработени, широки и има писти за всеки според възможностите му – сини, червени, черни и двойно черни (с наклон над 70%). Лифтовете са модерни, бързи, а една част от тях са с отопляеми седалки. Никъде не се чака по лифтовете, колкото и хора да има. Пистите отговарят на цветовете, с които са обозначени, не са като в Сент Мориц, където разликата между синя и черна писта е една идея.

IMG_1676

Писта No.8

IMG_1530

No.4 и No. 1а

IMG_1554

Връх Pardatschgrat

IMG_1566

Ски пистите започващи от връх Pardatschgrat

IMG_2321

Ресторант Pardоrama

Митко си харесва писти номер осем и шест, които са много подходящи за доусъвършенстване на карвинг завоите, Ванката щурмува пистите, спускащи се от върховете Idjoch и Viderjoch, а Чавдар иска да хване вафличките по черната писта номер 4 , която прераства в червената 1а и стига до Ишгъл . Голяма гордост за жителите на Ишгъл  е  най-новия лифт в Ишгъл, който свързва градчето с връх Pardatschgrat.  Лифтът е сменен преди 2 месеца, последен писък на модата е и наистина оставаме впечатлени. Сваляш си ските, качваш се на ескалаторите и си пред модерните кабинки, който събират по 24 човека. Горната станция е непосредствено до ресторант Pardatschgrat, който горещо препоръчвам да се посети.

IMG_1535

Pardоrama

Зашеметяваща гледка , прекрасен интериор и нормални цени, не по-високи от цените в ски зоната на Банско./ Изпълнени с много запечатани спомени от омайните гледки и писти се връщаме в апартамента, където така естествено пийваме червено винце с хамон и чертаем бъдещите предизвикателства. А те са Санкт Антон ам Арлберг, прогнозата за времето е подходяща, слънчево, без вятър, което е предпоставка за незабравими емоции.

3-ти ден.

IMG_1982

Sankt Anton am Arlberg

Тръгваме сутринта рано с леко приповдигнато настроение и с очакването да се докоснем до  Sankt Anton am Arlberg.

Тук традициите на малкия планински град , съжителстват с репутацията на един от най-добрите ски-курорти в Алпите, както от гледна точка на качество на пистите и съоръженията (кабинкови и седалкови лифтове до 2800 м н.в.), така и на хотелската база, която не държи толкова на количеството, колкото на качеството.   Санкт Антон е една от перлите в Алпийската корона на Австрия, която задължително трябва да се посети.  Тук има обработени писти за всички скиори, 43% са за начинаещи (сини), 41% за средно напреднали скиори (червени) и 16% са за по-напреднали (черни). Курортът е притегателен център за всички скиори, които обичат да карат извън пистите. Има над 200км писти с дълбок и девствен сняг- пудра, които са предизвикателство за всички off piste скиори.

Разстоянието между Капъл и известния курорт е 35 км. и се изминава за около половин час.  Паркираме около лифта Nassereinbahn, който се явява източната порта към ски зоната. Естествено безплатно, в близост до лифта, като има един служител, които има изискване от всички паркиращи, да са плътно наредени до другите коли. Тръгваме да превземаме връх Kapall в слънчевия ден и пред нас се изправят омайни гледки и предизвикателни писти. Спускаме се по черната писта от върха, която е широка, перфектно обработена и по нея почти няма скиори и отново и отново, все по различни писти…. край няма.

IMG_1770

Компанията в Sankt Anton

IMG_1784

Ски зоната в Санкт Антон

IMG_1786

Санкт Антон

IMG_1806

Черна писта в Санкт Антон

Не може да си бил в Санкт Антон ам Алберг и да не превземеш връх Valluga (2811 м. над в.), хващайки модерния фуникулур. На Базовата станция срещаме абсурдна лепенка, показвайки балканските страсти и обичта към един собственик на известен ски курорт.IMG_1911

IMG_1865

От върха се отправяме към долината за да стигнем след 8 км. синя писта до St. Christoph.

Горещо препоръчвам писти номер  8, 11 и 17, дълги, с постоянен наклон и с нелоша степен на сложност. Оказва се, че сините писти в различните курорти се различават драстично. Едно е синя писта в Пампорово, друго е в Сейнт Мориц и Ливиньо, а съвсем друго е в Бормио и Санкт Антон. Понякога сините писти имат и черни участъци, затова препоръчвам на не толкова подготвените скиори внимателно да проучват пистите, преди да поемат по тях.

IMG_1874

Отправяме се към следващата ски зона Stuben

Ски зоната не е посещавана много от скиорите, защото лифтовете са старички, двуседалкови и седалките са метални, което при тези отрицателни температури не е най-приятното изживяване. Иначе пистите са широки, добре обработени, но при условие, че си само за ден, си е загуба на време.IMG_1922

IMG_1945

Санкт Антон ам Алрберг

IMG_1938

Quattro 2a

Насочваме се към отсрещния връх , което се оказва, че е съвсем друга ски зона и там ни чака поредната порция перфектно обработени писти, липса на скиори и модерни и съвременни лифтове.

За най-голямо съжаление установяваме, че за да се карат ски през целия ден се искат здрави краченца и перфектна физическа форма, а всички приятели от компанията не сме вече на 30 години.

Ски зоните завършват в планинското градче, където лифтове, автобуси, мостове със скиори се преплитат в едно. IMG_1970

Самото село Санкт Антон е на надморска височина 1304 м. , и в центъра на което Австрийските железници са се погрижили да минава влак. Има прекрасна гара, можеш да хванеш влак от Виена до Санкт Антон и да пътуваш в условия по-добри от колкото в самолет.

Тръгваме си от тузарския ски курорт изпълнени с много емоции и си обещаваме пак да се върнем. Струва си!

4 ден

Отново рано сме на лифта, защото имаме поредните ски предизвикателства – ще караме в швейцарската част, където имаме информация, че пистите не са толкова стръмни, че са без големи падове и са перфектно обработени. Освен това мислим да изминем и Dutyfree road до Samnaun, малко селище в Швейцария, което си е извоювало статута на безмитна зона и където можеш да влезеш в магазините, едва ли не със ските.

Граница между Aвстрия и Швейцария практически няма. Просто се знае, че отвъд върховете Idjoch и Viderjoch, които се виждат от Idalp е Швейцария.

IMG_2238

Alp Trida

Естествения център на скизоната на Samnaun е Alp Trida. От това място започват повечето лифтове. Пистите в по-голямата си част са сини, има съвсем малко червени и всички са някак си по-меки, по-слънчеви и е удоволствие да се кара по тях.

IMG_2176

Връх Палинкоф

IMG_2182

Dutyfree road до Samnaun

След като минахме по почти всички  швейцарски писти се отправяме към връх Palinkopf /2864 м./ , от където започва десеткилометровият Dutyfree road до Samnaun.

Пистата е много приятна за спускане и макар, че е червена на цвят, не е особено трудна. Вие се красиво около върховете, а после следва течението на една река  и така неусетно пистата влиза в алпийското градче,IMG_2187

IMG_2184

Duty free road

IMG_2193

Безмитни магазини

където сме приготвили портфейлите, за да купуваме безакцизни стоки.

Влизаме в един от 100-те безмитни магазина  и установяваме, че цените не са никак лоши. Малко по-евтини, сравнявайки ги с цените в България и доста по-евтини в сравнение със западните страни. Децата си купуват лакомства, жените – качествена козметика и парфюми и потегляме през улиците на градчето, правим си няколко снимки за спомен.IMG_2203

И  потегляме към огромната гондола, на 2 етажа, която извозва по 150 човека на курс и от която се виждат незабравими гледки към швейцарските Алпи.IMG_2221IMG_2219IMG_2352

Уморени, сядаме на по бира с картофки в ресторант  Alp Trida  и след това отпочинали и пълни с енергия се отправяме към предизвикателствата на австрийската ски зона.IMG_2278

А те са две,  да се качим на новия фунител  Piz Val Gronda (2812 м.)и да се спуснем по страховитите double black писти на Ишгъл със 70% наклон.IMG_2069

Отправяме се към познатия ни връх Palinkopf, от който се спускаме по   панорамен, но много тесен ски път, към новия лифт. Пътят ни предоставя забележителни гледки, заради които спираме и щракаме по някоя снимка, въпреки бръснещия вятър и ниските температури.От връх Val Gronda правим набързо по една снимкаIMG_2074

IMG_2078

Писта No.42

IMG_2126

Писта No.14 – double black наклон 70%

и се отправяме към много дълга, живописна и добре обработена писта –  номер 42,но когато пистата е обработена перфектно, огромния наклон не се чувства.

IMG_2121

 

Изморени, но много удовлетворени се отправяме към Ишгъл с мисълта за едно заслужено après ski, като коментираме, че категорично си заслужава и следващия ден да караме в швейцарската част.

2015-01-12 16.25.16

Компанията на Apres ski

2015-01-12 16.45.45

Relax if you Can! , купонът върви а жените са щастливи

5-ти и 6-ти ден

2015-01-16 10.59.18

На връх Pardatschgrat

2015-01-16 14.25.15

На последния ден се появиха скулптори, които ваяха фигури от сняг и се грижеха за доброто настроение на скиорите.

2015-01-15 15.50.34

На една от ски пистите имаше място за пушене с интересния надпис – If you are stupid enough to smoke do it here

И тъй като ски зоната на Ишгъл е безбрежна, на 5-я и 6-я ден компанията се раздели по интереси. Някои караха на вече познати и приятни писти на които усъвършенстваха ски уменията си, други пак отидоха до Швейцария, трети откриха нови писти в Австрийската част.

И така ненадейно дойде момента да хванем последния лифт надолу към Ишгъл и да се сбогуваме с прекрасната ски зона, хубавото село с нестихващия купон и многото Apres Ski заведения. Обещахме си пак някога да се върнем…дано!

На следващия ден след половин дневно шофиране стигнахме до Будапеща. Отседнахме в хотел Danubius Hotel Gellért , стар спа хотел от 18-19 век. Вероятно в миналото хотела е бил първокласен, което съвсем не е валидно за момента, има стара СПА зона с минерална вода, опитали са да запазят стария стил, но всичко е вехто и захабено и се нуждае от обновяване.

2015-01-17 16.07.13

Гледка от хотелската стая

IMG_2456

Hotel Gellért

IMG_2460

Басейн в Hotel Gellért

IMG_2470

СПА център в Hotel Gellért

2015-01-17 19.14.14

Парламентът погледнат вечер от рибарските кули

Вечерта се разходихме из Будапеща, рибарските кули, катедралата.

2015-01-17 19.16.56

Катедралата до рибарските кули

2015-01-17 21.44.17

На някои от нас им свириха на уше…

Накрая посетихме типичен Унгарски ресторант, където наред с прочутата супа Гулаш за доброто ни настроение се грижеше група Унгарски джипсита.2015-01-17 20.57.13

На следващия ден след 15-15 часово непрестанно шофиране, без особени проблеми, забавяния и чакане по границите се прибрахме по живо по здраво в Пловдив.

Автори: Димитър Токмаков и Чавдар Марев

3 thoughts on “Ишгъл – Relax If You Can

 1. Pingback: Ишгъл – Relax If You Can | Пътуване до...

 2. Dekada Digital

  Само така… Банско освен да те “прегазят” по пистите и извън тях – в силния сезон не става…
  И Австрия, и Италия са приятни дестинации с възможност за еднодневно стигане < 15ч.
  Разбира се, в Австрия се наблюдава по организирана нация (подобно на германците), докато в Италия е малко по-"южно" настроението.
  Хора по опашките има само в България:)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *